Verkenning van de oude stad Corfu: bezienswaardigheden en geschiedenis

Verkenning van de oude stad Corfu: bezienswaardigheden en geschiedenis

Als je denkt aan een idyllisch eiland in Griekenland, dan mag Corfu zeker niet ontbreken op je lijst. Dit prachtige eiland in de Ionische Zee biedt een schat aan geschiedenis, adembenemende natuur en een betoverende oude stad die je terug in de tijd neemt. In dit artikel nemen we je mee op een verkenningstocht door de oude stad Corfu, waar we de bezienswaardigheden en geschiedenis van deze betoverende plek zullen ontdekken.

Bezienswaardigheden in de oude stad Corfu

De oude stad Corfu, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, biedt een overvloed aan prachtige bezienswaardigheden die je niet mag missen. Een van de meest opvallende kenmerken van de oude stad is de Venetiaanse architectuur, met zijn smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en charmante pleinen. De bekendste bezienswaardigheden zijn onder andere:

 • De Oude Vesting
 • Spianada-plein
 • Liston Promenade
 • St. Spyridon-kerk
 • Achilleion Paleis

De Oude Vesting, gebouwd door de Venetianen in de 15e eeuw, is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Corfu. Hier kun je genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het Spianada-plein, gelegen aan de voet van de Oude Vesting, is een populaire ontmoetingsplek voor zowel toeristen als de lokale bevolking. De Liston Promenade, die grenst aan het plein, is omzoomd met elegante arcades en cafés waar je kunt genieten van een drankje terwijl je het leven op straat gadeslaat.

Geschiedenis van de oude stad Corfu

De geschiedenis van Corfu gaat terug tot de oudheid, met sporen van bewoning die teruggaan tot de 8e eeuw voor Christus. Door de eeuwen heen is het eiland in handen geweest van vele verschillende culturen, waaronder de Venetianen, Fransen, Engelsen en Grieken. Deze rijke geschiedenis heeft zijn stempel gedrukt op de oude stad, met een mix van architecturale stijlen en culturele invloeden.

Een van de meest opvallende periodes in de geschiedenis van Corfu was de Venetiaanse overheersing, die duurde van de 14e tot de 18e eeuw. Tijdens deze periode werd de oude stad omgevormd tot een vestingstad, met imposante vestingwerken en indrukwekkende gebouwen. Veel van deze historische kenmerken zijn vandaag de dag nog steeds te bewonderen, waardoor de bezoeker een fascinerend inzicht krijgt in het verleden van Corfu.

Musea in de oude stad Corfu

Naast de prachtige architectuur en historische monumenten, heeft de oude stad Corfu ook een aantal interessante musea die een dieper inzicht bieden in de geschiedenis en cultuur van het eiland. Enkele van de meest opmerkelijke musea zijn:

 • Archeologisch Museum van Corfu
 • Aziatisch Kunst Museum
 • Byzantijns Museum van Antivouniotissa

Het Archeologisch Museum van Corfu herbergt een schat aan artefacten uit de oudheid, waaronder beeldhouwwerken, keramiek en sieraden die dateren uit de prehistorie tot de Romeinse tijd. Het Aziatisch Kunst Museum is gevestigd in het voormalige paleis van de Engelse commissaris en herbergt een indrukwekkende collectie Aziatische kunstvoorwerpen, waaronder Chinese porselein, Japanse prenten en Indiase beeldhouwwerken. Het Byzantijns Museum van Antivouniotissa is gehuisvest in een middeleeuwse kerk en toont een prachtige collectie religieuze kunst, iconen en fresco’s.

Culinair genot in de oude stad Corfu

Naast de rijke geschiedenis en prachtige architectuur, biedt de oude stad Corfu ook een verrukkelijke culinaire ervaring. De lokale keuken is een feest voor de zintuigen, met een verscheidenheid aan smaken en geuren die je smaakpapillen prikkelen. Enkele traditionele gerechten die je niet mag missen zijn:

 • Stifado: een heerlijk stoofpotje van vlees, uien en kruiden
 • Bourdetto: een pittige visstoofpot
 • Pastitsada: een pasta gerecht met vlees en tomatensaus

Daarnaast kun je in de oude stad tal van gezellige tavernes en restaurants vinden waar je kunt genieten van lokale specialiteiten, verse vis en heerlijke Griekse wijnen.

Kortom, de oude stad Corfu is een schatkist van geschiedenis, cultuur en culinaire hoogstandjes. Met zijn betoverende architectuur, fascinerende geschiedenis, interessante musea en heerlijke keuken is het de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een onvergetelijke reiservaring.

Corfu